اخباررویدادهای ترکمن صحرا

آتیلا عمادی:مطالبه استاندار تورکمن!

پس از انتصاب استاندار کرد در کردستان، بلوچ در سیستان و بلوچستان و عرب در خوزستان، مطالبه استانداری تورکمن در استان گلستان، از جانب فعالین اجتماعی و سیاسی تورکمن مطرح شد. تورکمن ها امیدوار شدند که بعد ار ۴۵ سال، تابوی عدم اعتماد حکومت به تورکمن ها شکسته شود و آنها نیز نقشی در مدیریت کلان منطقه خود داشته باشند.
فعالین مدنی تورکمن برای پیشبرد مطالبه خود به رایزنی های گسترده پرداختند. نامه به رئیس جمهور نوشتند و وعده هایش را به او یادآوری کردند. از مجمع نمایندگان تورکمن و از روحانیون تورکمن نیز خواستند آنها را در این مطالبه یاری رسانند. آنها با آیت الله نورمفیدی، نماینده امام در استان گلستان و حجت الاسلام طاهری نماینده مجلس خبرگان نیز دیدار کردند و با توجه به اینکه آقای نورمفیدی رابطه خوبی با تورکمن ها دارد،حمایت او را از این مطالبه خواستار شدند.
علاوه برفعالین تورکمن، برخی فعالین سیاسی و اجتماعی غیرتورکمن، از جمله جلال جلالی زاده، فعال سیاسی و اجتماعی کرد و آقای علی ربیعی دستیار اجتماعی رئیس جمهور و آقای احسان مکتبی از گرگان که خود یکی از کاندیداهای استانداری گلستان بود، از این مطالبه فعالین تورکمن حمایت کردند.
این خواست تورکمن ها بقول اولکامیز “متاسفانه علیرغم تمایل شاکله دولت به این امر، با عدم تمایل و بی میلی و حتی کارشکنی حصول نتیجه مواجه نشد.”
پس از ملاقات فعالین تورکمن با آقای نورمفیدی، دفتر ایشان اعلام کرد که از هیچ یک از گزینه های استانداری حمایت نمی کند. اما سایت جامعه خبری تحلیلی الف به نقل از خبرگزاری تسنیم نوشت ” علی اصغر طهماسبی با حمایت بخشی از اصلاح طلبان و البته برخورداری از حمایت نماینده ولی فقیه در گلستان بعنوان نخستین استاندار استان گلستان در دولت چهاردهم انتخاب شد.” آقای طهماسبی سابقه معاونت سیاسی و امنیتی استانداری گلستان را داشته و معاون اداره کل اطلاعات استان گلستان بود. او از خرداد ۱۴۰۲ مسئول دفتر آیت الله نورمفیدی است.
این استانداران انتصابی کرد، بلوچ و عرب و حتی اگر تورکمن نیز بود، نمایندگان سیاسی حکومت و مورد اعتماد آنها هستند. نبایستی انتظار داشت که با انتصاب آنها تغییرات اساسی در سیاست های کلی حکومت در مناطق ملی ایجاد خواهد شد. اما نقش داشتن نیروهای ملی در اداره مناطق خود دارای ارزش اجتماعی است.
در استان‌های بلوچستان، کردستان و خوزستان جنبش های مدنی و سیاسی حول خواستهای ملی گسترده و فعال هستند. در بلوچستان علیرغم سرکوبها و کشتارها، همچنان تظاهرات روز جمعه صورت می گیرد و مولوی عبدالحمید علیرغم حمایت از جنبش “زن، زندگی، آزادی” و خطبه هایش بر علیه سیاست های شخص خامنه ای به مجلس معارفه استاندار جدید دعوت شده و سخنرانی می کند. او از انتصاب یک بلوچ یه سمت استاندار سیستان و بلوچستان حمایت کرد.
حکومت بالاجبار برای مهار و کنترل این جنبش ها با این انتصابات موافقت می کند. اما در تورکمن صحرا آنچنان جنبش مدنی و سیاسی گسترده وجود ندارد و حکومت و بخش امنیتی آن ضرورتی برای انتصاب یک استاندار تورکمن نمی بیند.با این حال تلاش‌های مطالبه گرایانه فعالین مدنی و سیاسی تورکمن امری مثبت و ارزشمند است.

آتیلا عمادی
۲۹ آبان ۱۴۰۳