اخباررویدادهای ترکمن صحرا

پروژه ای جنجالی و چالش برانگیز؛ به نام آق قلا به کام دیگران

مخالفت فعالین اجتماعی با ساخت شهرک 700 هکتاری یلمه خندان

پایگاه خبری اولکامیز- لطیف ایزدی : ساخت شهرک ۷۰۰ هکتاری در مراتع یلمه خندان آق قلا با واکنش های منفی و مخالفت های گسترده همراه شده است. شهروندان به آینده این پروژه نگران و حساس هستند و به سرانجام آن خوش بین نیستند؟ آنها بر این باور هستند که اجرای این طرح  نتیجه ای جز افرایش تنش های قومی و ناامنی در منطقه نخواهد داشت. برخی از کاربران فضای مجازی سه شنبه شب هفتم آذر ماه در گروه تلگرامی انجمن ایل یار در این باره به بحث و گفتگو پرداختند و نکات مهمی را یادآور شدند. این اظهار نظرها توسط اولکامیز به شیوه ذیل تنظیم شده است. در کنار آن چند نظر و دیدگاه هم قید شده است : 

مسئولین شفاف ساری کنند

مهران قرنجیک نوشت: چرا مسئولین شفاف سازی نمی کند؟!! دوستان کسی اطلاع دارد که این زمین فقط به افراد بومی شهرستان واگذار خواهد شد یا مطابق آنچه در انتها اشاره گردیده شهرستان آق قلا میزبان افراد دیگر نقاط استان خواهد بود؟! حال سئوال اینکه ثبت نام کنندگان بهزیستی و کمیته امداد و دیگر نهادهای حمایتی آیا مشمول شهروندان خود شهرستان خواهد بود یا کل استان؟ اگر مشمول قشر عظیم محرومین تحت پوشش بهزیستی،کمیته امداد و دیگر نهادهای کل استان باشد به زعم من شهرکی به مراتب پرجمعیت از شهر آق قلا را پیش بینی کنیم.

 منجر به تغییر بافت جمعیتی می شود

وی افزود: اگر این طرح برای افراد غیربومی شهرستان باشد این تغییر بافت جمعیتی به زعم من فاجعه خواهد بود و حداقل حداقل آثار آن را در انتخاباتها خواهیم دید حتی در انتخابات شورای شهر. تبعات اجتماعی بدی خواهد داشت، منظورم این بود ما که الان در شورای شهر سر و کله هم می‌زنیم و با هم دیگه درگیر اما باز هم می گوییم که از بومیان شهر خودمان هستند ولی در صورت تحقق این برنامه پر از ابهام حسابش را بکن حتی اعضای شورای شهرت هم از افرادی خواهد بود که در اینجا اسکان داده خواهند شد یعنی عملا آق قلا از دست می رود.

ابهام زیادی دارد

قرنجیک ادامه داد: بیاییم حداقل با خودمان صادق و روراست باشیم شما ( کمال ناصری ) فقط اشاره می کنید به بند ۲ مصوبه و گفتید: «طبق بند ۲ مصوبه تا کل ثبت نامی های شهر آق قلا و بخش مرکزی تخصیص نیابد شامل افراد ساکن سایر بخش های شهرستان نخواهد شد» و به دیگر بندها اشاره نمی کنید و امیدوارم که به عمد و برای سرپوش گذاشتن به این دغدغه شهروندان نبوده باشد. چون شما ( کمال ناصری بخشدار آق قلا ) در تصویری که به عنوان الترناتیو یک با جمعیت پذیری ۳۳۳۰۰ و آلترناتیو دو با جمعیت پذیری ۶۶۶۰۰ در گروه به نمایش گذاشتید به قول معروف با یک حساب کتاب سرانگشتی مجموعا ۹۹۹۰۰ یعنی بالغ بر صدهزار می شود،در حالی که به نقل از خود حضرتعالی کل شهروندانی که به طریقی مشمول این طرح شدند و ثبت نام کردند ۴۲۰۰ نفر بوده اند وانگهی با توجه به ابعاد این پروژه عظیم اگر به تک تک کل جمعیت کوچک و بزرگ شهر آق قلا بعلاوه جمعیت بخشهای مرکزی یک واحد تعلق بگیرد باز کمتر از این عدد خواهد بود. به نظرم این طرح برای اینجانب بعنوان یک شهروند این شهرستان دارای ابهامات زیادی است.

چند نفر سیاهی لشکر ؟

ترکمن یاوار نوشت: طبق همین الترناتیو که آقای بخشدار ارایه نمودند در صورت یک طبقه و یک واحدی شدن منازل ۹۰۰۰ واحد و در صورت دوطبقه و دو واحدی شدن که احتمال این گزینه بسیار بالاست ۱۸۰۰۰ واحد ظرفیت ایجاد خواهد شد در صورتی که ثبت نامی های کل #شهرستان!! طبق اعلام خودشان ۴۲۰۰ نفر!! چند نفر سیاهی لشکر؟ چند نفر از زمان ثبت نام تا الان که نزدیک به دوسال گذشته خانه سازی را شروع کردند؟ و مهمتر از همه چند نفر از اینها می‌توانند وام را بگیرند؟ و در نهایت چند نفر توان باز پرداخت اقساط خواهند داشت؟

فرصتی برای عیر بومی ها

وی افزود: ایجاد این ظرفیت واقعی و رسمی برای یک آمار و درخواست اسمی اگر داستانی پشت آن نباشد قطعاً یک اشتباه تاریخی خواهد بود! پروژه‌ی مسکن ملی که الان بنیاد مسکن در داخل شهر آق قلا در حال اجرای آن هست یک نفر بره تحقیق کنه ببینه آیا همه آنها از اهالی شهرستان!! نمی‌گم شهر و بخش و … هستند؟! نه متاسفانه موهبتش به هم استانی آزادشهری هم رسیده حالا این طرح بزرگ که دیگه میشه برای استان فرصتی بزرگ است

شهرک سازی پرهزینه و پردردسر

شهروندی به نام عادل گفت: زمین ۸۵۰ هکتاری یلمه خندان که مرکز گذر سیل ۹۸ بود. قراره در آینده شهرک سازی و  مسکن  سازی شروع بشه؟ آیا شورا و دهیار یلمه خندان هم با این مصوبه اعلام موافقت کردند؟ دولت و بنیاد مسکن بجای این شهرک سازی های هزینه بر و دردسر ساز زمین های  بیشتری را اطراف شهر بیاره تو بافت و مجوز ساخت مسکن را بده تا قیمت زمینم بیاد پایین. زمینهای اطراف روستاها را هم بیاره داخل بافت تا جوونهای روستایی بخاطر کمبود زمین نرن سمت شهر و به اجاره نشینی رو نیارن.

بافت روستا را اضافه کنند

وی افزود: اداره بنیاد مسکن برای داخل بافت آوردن زمینها برای مردم سنگ اندازی نکنن و شرطو شروط زیادی نزارن تا مردم و صاحبان زمین راناامید و فراری ندن. متاسفانه جهاد کشاورزی خیلی از این کارها کرده خیلی از مجوزهای پرسود برای عده ای خاص و در اصل مضر برای شهروندان صادر کرده. متاسفانه از این قضایای مرتع و شهرک سازی بوی خوبی به مشام نمیرسد بجای اینکه مردم را برای زندگی در روستا ترغیب کنند تشویق به شهرک سازی و شهرنشینی میکنن عجیبه. با اجرای این طرح فقط جیب ارگانهای اجرایی پر خواهد شد و ترکیب جمعیتی منطقمون قره قاطی خواهد شد. اگر دلشون برای مردم روستا میسوزه چرا بافت خود روستا را تابحال اضافه نمیکنن تا جوونها خونه بسازن و نرن شهرک یاشهر؟ اطراف یلمه خندان زمین کشاورزی که زیاده بیارن تو بافت.

چرا کسی اعتراض نکرد؟

فردی با علامت انگلیسی (  nasi ) نوشت: از طرف قرب که به داخل گرگان رود اب میریزه دارن دایک حفاظتی درست میکنن تا یه موقع سیل اومد یلمه خندان و شهرک مسکونی که قراره ساخته بشه حفاظت بشه. شوار و دهیار یلمه خندان که با همه چی موافق هستن ماشاءالله مخالفتی ازشون ندیدم . . . لااقل اعتراض میکردن. من با شورا صبحت کردم گفت هر کی پول داره میتونه زمین بخره والا طبق شنیده ی من بنیاد گفته چند هکتار زمین رو بین اهالی روستا تقسیم میکنه و وارد طرح ساخت وساز و شوارو دهیار روستا هم خوشحال از این دستاورد و قرارداد بدتر از ترکمن چای.

جلوی احداث گلخانه را گرفتند

وی افزود: مرتع یلمه خندان بالای ۱۵۰۰ هکتار بود که بعضی از ارگان ها سهم خودشون رو گرفتن و تویی ۸۵۰ هکتار زمین کشاورزی مردم هم هست که اونا رو اجازه کشت ندادن که مردم باز کاشت کردند فقط چند هکتاری مونده که فعلا کاشت نکردند. چند سال پیش یک نفر میخواست گلخانه بزنه تو مراتع یلمه خندان با یکی از شوراها رفتیم منابع طبیعی گفت قراره گلخانه زده بشه و برای مردم بومی اشتغالزایی بشه ما هم گفتیم طرف کیه گفت از جهاد کشاورزی سوال کنین رفتیم جهاد کشاورزی تو پرونده نه اسم بود نه شماره تماس هیچی نبود اون موقع به کارمند منابع طبیعی گفتم زمین های کشاورزی سند دارن میدونی چی گفت گفت سند رو ما صادر میکنیم سه سوته باطل میکنیم. 

ترکیب جمعیتی بهم می خورد

این کاربر فضای مجازی گفت: چند سال پیش تقریبا حدود ۲الی ۳ هکتار زمین کشاورزی فروخته شد به مردم چسبیده به روستا کنار منبع اب الان چندین ساله وارد طرح نشده الان اقایون اومدن مراتع یلمه خندان رو وارد طرح بکنن به خاطر جمعیت و غیره اگه به فکر مردم بودن اون زمینها رو وارد طرح ساخت و ساز بکنن. الان از همین روستا ی یلمه خندان چندین نفر اونجا زمین خریدن چون اجازه ساخت و ساز نمیدن الان اجاره نشین هستن قضیه مراتع سیاه بازیه. این ۳۵ هکتار یعنی رشوه یعنی ننگین تر از قرارداد ترکمن چای. زمین های که دارای سند هستن روهم گیر داده بودن شما میگین در صورت توافق به محدوده اضافه خواهد شد. صددرصد ترکیب جمعیتی قره قاطی میشه من به شخصه راضی هستم شهرک بسازن ولی خالص ترکمن باشه.

چرا در آق قلا اجرا می شود؟

فردی بی نام گفت: میگین برای هرشهر یه جانمایی جداگانه مشخص شده و درصورت عدم تکمیل ظرفیت شهر آق قلا ظرفیت باقیمانده به شهرهای اطراف داده خواهد شد. سئوال من اینه ک چرا ظرفیت زمین اختصاص یافته شهرهای دیگه به وسعت آق قلا نیست؟ یا حداقل به اندازه متقاضی های شهر خودشان. با توجه به این ک هر شهری مکان خاصی برای شهرک سازی دارد اصلا مورد قبول نیست ک از جاهای دیگر افراد غیر بومی بیایند آق قلا مگر این ک قضیه کلا چیز دیگری باشد

مخالفت مزرعه نمونه 

اسماعیل قابل فعال فضای مجازی انبارالومی گفت: مزرعه نمونه که جهت واگذاری زمین مخالفت کرد. ضمنا درست است که ۴۲۰۰ نفر ثبت نام کردند آیا پس از قطعی شدن قیمت تمام شده و میزان آورده و میزان باز پرداخت تسهیلات چه ضمانتی است که ۴۲۰۰ نفر همه ثبت نام نمایند؟ امکان نداره ۴۲۰۰ نفر ثبت نام بکنند

فردی که نامش را اعلام نکرده بود گفت: مطمئن باشید هدف تغییر بافت جمعیتی هست اگر طرح اجرایی بشه آینده اثبات خواهد کرد.

شک و تردید در تعداد ثبت نامی ها

حمید گفت: بنده به شخصه در خصوص ثبت نام ۴۳۰۰ نفر ادعائی شک دارم، احتمالا این آمار مربوط به شهرستان آق قلاست نه صرفا شهر، که در این صورت هم اقدامی است نابخردانه در تشویق مهاجرت روستائیان به شهری که خود در گرداب مشکلات دست و پا میزند، کافیست به مصائب و مشکلات هنگام و بعد هر بارش نگاهی افکنیم و علاوه بر آن  دردسرهای نبود زیر ساخت در فصل تابستان و قطعی مکرر آب و برق در این فصل مزید است.

کارشناسی نشده است

وی ادامه داد : اگر فرض اسکان جمعیت غیر بومی و استحاله جامعه بومی در آن را کنار بگذاریم می شود داوری نمود که دست اندرکاران در پی رسیدن به اهداف طرح رویائی و توهمی ساخت سالانه یک میلیون مسکن ریاست محترم جمهوری هستند که از طریق قربانی نمودن مردم منطقه و بدون هیچگونه مطالعه کارشناسی امکان سنجی آن توسط کارشناسان خبره و نه سیاسی کاران حرفه ای و منفعت طلب قصد رسیدن به آن را دارند

تغییر بافت فرهنگی مذهبی آق قلا

آریا میرزاعلی گفت: باید دید مردمی ‌که مزارهای چند ده ساله طوایف خودشون رو تو این‌مناطق دفن میکنن چطور برخورد میکنند و بازهم خدا قوت و تسلیت میگم به جامعه ای که توانایی ایستادگی برای تغییر بافت جمعیت که میتونه باعث تغییر فرهنگ و زبان مذهب منطقه بشه. مسئله چیز دیگه است. تغییر بافت فرهنگی و مذهبی و زبانی شهرستان آق قلا شروع بشه حدود یک تا دو دهه دیگه این تغییر اسفناک رو میتونین شاهد باشید

تبعات اجتماعی دارد

ابراهیم دوگونچی مدیر گروه ایل یار یادآور شد: پروژه یلمه خندان یک بحث اجتماعی است. این خبرنگار آق قلایی در نقد پروژه شهرک سازی در یلمه خندان مطلبی مستقل و انتقادی نوشت که در اولکامیز و سایر رسانه های منطقه منتشر گردید و به علت عدم تکرار و طولانی شدن گزارش از درج آن پرهیز می کنیم.

 

مسئله اصلی غصب زمین و آوردن عیربومی هاست

یکی از مخاطبان اولکامیز نیز  در پیامی کوتاه نوشت : دغدغه اینها فقط غصب مراتع روستای یلمه خندان از دست روستائیان است و دوم ساکن کردن غیر بومیان برای سلطه بیشتر بر بومیان ،وگرنه آق قلا هیچ یک از شرایط احداث ساخت شهرک۷۰۰هکتاری را ندارد که هیچ ،در الحاق بافت های جدید چسبیده به شهر مونده. آق قلا شده مرکز دفن زباله کشور ،مرکز تولید ید، مرکز تولید کود مرغ ، احداث کشتارگاه احشام ، حالا هم مرکز اسکان مهاجران استان.

نمایندگان و امامان جمعه آق قلا کجا هستند؟

در هنگام تنظیم این گزارش آنامحمد بیات خبرنگار پیشکسوت ترکمن صحرا زنگ زد و در باره شهرک سازی در آق قلا نگران بود او گفت چه کسی این طرح را میدهد چرا صدایی از  نمایندگان و امامان جمعه بلند نمی  شود؟ اینها کجا هستند؟

بیات خواستار ایستادگی و مقاومت در برابر این پروژه شد و گفت: هر چه زودتر توسط فعالین اجتماعی آق قلا و ترکمن صحرا جلسه ای تشکیل شود و فعالین برای ایجاد کمپین در فضای مجازی اقدام کنند. این طرح نباید اجرا شود.

تنش های قومی بیشتر می شود

یکی از فعالین اجتماعی گنبدی که خواست نامش فاش نشود طی تماسی که با مدیر اولکامیز داشت این طرح جنجالی و چالش برانگیز موجب می شود که تنش های قومی در منطقه بیشتر شود. بنابراین این پروژه از نظر امنیتی و اجتماعی درست نیست و اجرای آن به مصلحت کشور و  نظام نمی باشد.

www.ulkamiz.ir