امسال عاشورا و تاسوعای حکومتی در تورکمن صحرا فضای متفاوتی نسبت به سالهای قبل دارد. سالهای گذشته، با توجه به سنی مذهب بودن تورکمن ها ، حکومت اسلامی دستجات و برنامه های تبلیغاتی گسترده ای را با پرچم ها و علم ها در کل تورکمن صحرا براه می انداخت.
تعداد اندک تورکمن های نیمه شیعه شده و بخشی از روحانیت جیره خوار حکومتی بنا به دستور اربابانشان و تاشلی بای های تورکمن برای چاپلوسی و ارادتشان به قدرت در هر روستای تورکمن صحرا مراسم عزاداری عاشورایی براه می انداختند. نمایش هایی که با سنت و آداب تورکمن ها هیچ همخوانی نداشت. تورکمن ها مراسم خاص خود برای گرامی داشتن عاشورا دارند.
اما امسال مراسم حکومتی عاشورا و تاسوعا در تورکمن صحرا فضای دیگری دارد. از آن نمایش های سالهای قبل، از آن آخوندهای جیره خوار و مداحه خوان فعالیتی آنچنانی دیده نمیشود. دکان آنها نیز کساد است. این فضای عاشورا و تاسوعا در تورکمن صحرا نیز همان نشان از درماندگی، استیصال و ناتوانی حکومت در کلیت خود دارد.
علت اصلی ازرونق افتادن مراسم عاشورا رویگردانی مردم از حکومت اسلامی است. حکومت توتالیتر جمهوری اسلامی به نام دین زندگی را در تمام عرصه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بر مردم ایران بسیار تنگ نموده است. بدین اساس دین گریزی مردم شدت بیشتری یافته و مردم از هرچه که جنبه و نماد مذهبی داشته باشد، گریزان میشوند.
در مراسم عاشورایی امسال در شهرهای بزرگ ایران میتوان شاهد تاثیرات جنبش “زن، زندگی، آزادی” بود. در جمع نیروهای حکومتی بخشی فرسوده شده و گروه هایی هم در اعتراض به شیوه های زمامداری علی خامنه ای و نیروهای امنیتی او، مداحی ها یی در اعتراض به وضعیت سیاسی و اقتصادی داشته اند. بخشاً نیز دستجات عزاداری خارج از نیروهای حکومتی شکل یافته اند که به حمایت و بیاد کشته شدگان جنبش اخیر نوحه خوانی کرده و سرودهایی خوانده اند.
خمینی زمانی گفت، ما بقای خود را مدیون عاشورا هستیم. بایستی گفت ، این پایگاه بزرگ تبلیغاتی حکومت اسلامی نیز در زیر چکمه های آهنین و خونین اقتدارگرایان در حال فروپاشی است.
امسال عدم برگزاری مراسم عاشورا و تاسوعا به شیوه حکومت شیعی نشان داد که مراسم های سالهای پیش، مداحی خوانی های تورکمنی و مراسم عزاداری آخوندهای جیره خوار حکومت ، هیچ پایگاه و جایگاهی در میان مردم تورکمن نداشته و مورد حمایت و تایید مردم نبوده است.
آتیلا عمادی
۱۲ مرداد ۱۴۰۲
turkmen_di@outlook.com