مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه های نماز جمعه امروز با بیان اینکه الان اکثریت مردم ایران ناراضی اند، گفته است:«اگر قبول ندارید با حضور ناظران بین المللی یک رفراندوم بگذارید و نتیجه آن را بپذیرید.»
آقای عبدالحمید گفت: «ملتی را که ۵۰ روز است در خیابانها اعتراض میکند، نمیتوانید با کشتن و زندان و زدن، عقب برانید.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان با اشاره به «جمعه خونین» زاهدان گفت: «ظرف چند ساعت کشتههای ما با تمام کشور ایران برابر شد.»
حدود یک ماه پیش – جمعه ۸ مهر – نمازگزارانی که پس از خطبههای مولوی عبدالحمید، برای اعتراض به «تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان» تجمع کرده بودند با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند و بین ۸۰ تا ۱۰۰ نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند.
ایران در هفت هفته گذشته و پس از کشتهشدن مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشت گشت ارشاد، دستخوش اعتراضات گسترده سراسری بوده است. در این ۴۹ روز براساس آمار نهادهای حقوق بشر دست کم ۲۵۳ نفر کشته شدهاند که حداقل ۳۴ نفر از آنان کودک بودهاند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان با انتقاد از «امنیتی کردن کشور»، «نبود آزادی» را دلیل انقلاب سال ۵۷ ایران دانست و گفت: «همه مقامات و مسئولان حتی بالاترین مسئولیت کشورهم مشروعیت خود را از همین ملت گرفته است.»
او پیش از این علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را به عنوان کسی که فرماندهی کل قوای نظامی کشور را در دست دارد، در برابر کشته شدگان جمعه یک ماه پیش زاهدان مسئول دانسته بود.
آقای عبدالحمید با اشاره به تبعیض علیه زنان گفت: «زنان بیمهری دیدهاند. چرا زنان روسریهایشان را میسوزانند؛ در حالی که پوشیدن روسری یک فرهنگ ایرانی و اسلامی است؟ چه کسی این زنان را به خشم درآورده است؟ این زنان چه بیمهری و ظلمی دیدهاند که روسریهایشان را پاره میکنند و آتش میزنند؟».
او در خطبه های نماز جمعه با بیان اینکه «میخواهید به زور ملت را به بهشت ببرید اما بدانید که نه شیعه به زور به بهشت میرود و نه سنی.» گفت: «به خواسته جمهور که اصل و محور است، تن بدهید.»
آقای عبدالحمید با انتقاد از پخش اعترافات تلویزیونی آن را دلیل« مشتعل شدن خشم مردم» عنوان کرد و درباره اعدامها نیز گفت:«چهقدر به قوه قضاییه هشدار داده شد درباره این اعدامها که خلاف سیره اسلام است. این اعدامها را از کجا آوردید که هر چیزی را محاربه میدانید و برایش مجازات اعدام در نظر میگیرید؟ چه جوانانی برای مواد مخدر اعدام شدند. اینها به ضرر اسلام و ایران است.»
پیش از این شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان و خانواده حسن روحانی، رییس جمهور پیشین ایران در سخنانی درباره لزوم حمایت از خانواده اعدامشدگان، به روستایی در جنوب شرق ایران اشاره کرده و گفته بود: «ما روستایی را در سیستان و بلوچستان داریم که تمامی مردان آن روستا اعدام شدهاند.»
ایران در کنار چین و عربستان از کشورهایی است که به دلیل شمار بالای اعدام مورد انتقاد سازمانهای حقوق بشری است.
تیراندازی به معترضان در شهرهای سیستان و بلوچستان
همزمان گزارش شده است که پس از برگزاری نماز جمعه زاهدان مردم به خیابان های شهر آمده اند و شعار داده اند: «مرگ بر بسیجی»، «مرگ بر خامنهای». همچنین تصاویری از تیراندازی سنگین در زاهدان دیده می شود که معترضان شعار می دهند «یا شهادت یا آزادی».
بر اساس تصاویری که در شبکه های اجتماعی منتشر شده است تجمعاتی هم در خاش و سراوان برگزارشده که به شلیک گاز اشک آور و تیراندازی منجر شده است.
گروهی از معترضان نیز در راسک در استان سیستان و بلوچستان در حمایت از مولوی عبدالحمید و همچنین مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه راسک راهپیمایی کردند و با شعارهایی خواهان مجازات عاملان جمعه سیاه زاهدان شدند.
مولوی عبدالحمید از این واقعه به عنوان جمعه خونین زاهدان نام برده و درهفته های گذشته بارها خواستار رسیدگی و تحقیق درباره آن و برخورد با عوامل و مقصران آن شده است.
او پیشتر گفته بود: «افراد مسلح لباس شخصی که بر روی پشت بام منازل مستقر بودند به سمت مردمی که در حال بازگشت به خانه های خود بودند، تیراندازی می کنند و اکثر این تیرها به سر و قلب این نمازگزاران شلیک شده و مشخص است کار تک تیراندازها بوده است.» آقای عبدالحمید این حادثه را «ظلم بزرگی خوانده که در نوع خودش بی سابقه است.»
عصر اختناق به پایان رسیده است
هفته گذشته در حالیکه رییس نیروی انتظامی زاهدان به دلیل «قصور» از کار برکنار شده بود بسیاری از شخصیتها و امنای اهل سنت در سیستان و بلوچستان ضمن اعلام حمایت قاطع از مولوی عبدالحمید، برای برگزاری نماز جمعه به مسجد مکی این شهر رفتند. مسجد مکی مهمترین مسجد اهل سنت در سیستان و بلوچستان است که حیاط آن حکم مصلی برای نماز جمعه این شهر را هم دارد.
مولوی عبدالحمید در خطبه های نماز جمعه با بیان اینکه عصر اختناق به پایان رسیده است گفت: « مردم بلوچ بر خواستههای «قومی»، «مذهبی» و همین طور «خواستههای ملی همه مردم ایران» پافشاری میکنند. او گفت: «ما معتقدیم به آزادی بیان، آزادی قلم، آزادیهای سیاسی؛ مشکلات ایران تنها مشکلات اقتصادی و معیشتی نیست، مهمتر از آن آزادی سیاسی و آزادی تفکر و اندیشه است.»
او گفت: «در ایران تکثرگرایی نیست و تا تکثرگرایی نباشد و تا وقتی مجلس و قوهها و ادارات و وزارتخانهها تا وقتی از افراد شایسته مختلف از همه مذاهب و اقوام و تفکرات گوناگون نباشد رشد نمیکند و ترقی نمیکند.»«ضعفی که الان در مدیریت کشور موجود است به خاطر این است که یکدست است.»
به گفته آقای عبدالحمید: «این اعتراضات صدای مردم است، صدای ملت است، این صدا را گوش کنید.»
او جمعه پیش از آن علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را به عنوان کسی که فرماندهی کل قوای نظامی کشور را در دست دارد، در برابر کشته شدگان این واقعه مسئول دانست. اظهاراتی که در چند روز گذشته موجب انتقادهای تند از مولوی عبدالحمید از سوی مقامهای حکومتی شده و به نظر میرسد چهرههای سرشناس مذهبی و اجتماعی در این منطقه، با اعلام حمایت قاطع از او به این حملات واکنش نشان دادند.